Tämä sivu on tulostettu Merikarvia-seura ry:n internetsivuilta. perjantaina 29.5.2020 klo 16:17Etusivu > Historiaa > Antti Ahlströmin kaksoisveli Frans Ahlström

Antti Ahlströmin kaksoisveli Frans Ahlström

Kuka oli Frans Ahlström?
Lauri Hakosalo

Tiesithän, että kauppaneuvos Antti Ahlströmillä oli kaksosveli

Sukututkija Jari Stenroos on selvittänyt, että Frans Ericsson Ahlström syntyi 7.11.1827 Merikarvian Ylikylässä Yli-Kasan talossa Erkki ja Anna Ahlströmin perheeseen.

Frans Ahlströmin elämästä löytyy vain vähän tietoja. Frans solmi avioliiton Anna Carlsdotter Mattilan kanssa, joka syntyi 28.8.1835. Heidät vihittiin 21.6.1854. Heille ei syntynyt lapsia.

Frans Ahlström kuoli nuorena, sillä hän kuoli Merikarvian kunnan Honkajärvellä kuumeeseen 23.4.1857 ja vain 30vuotiaana. Frans on haudattu 3.5.1857.

Minne Frans on haudattu?

Kansankirjailija Matilda Roslin-Kalliola kirjoittaa: ”Erkki Ahlström solmi avioliiton Anna Antintytär Norrgårdin kanssa, josta avioliitosta syntyi 8 poikaa ja tytär.

6.11.1827 syntyi Erkki ja Anna Ahlströmille kaksoset. Vanhempi Antti

Ahlström syntyi puolitoistatuntia ennen Frans Ahlströmiä.

Jotenkin tämä tieto kaksospojista ei sittenkään liene yleisesti tiedossa. Kansankirjailija Matilda Roslin-Kalliola kirjoittaa kirjassaan, että Antin käteen laitettiin punainen nauha – punertavan säteen näköinen, osoittamaan Antti pojasta. Veljekset olivat vähän erinäköiset, sillä Frans muistutti enemmän äitiään Annaa. Hän oli solakka, tummaihoinen ja kaino, kun taas

Antti oli isänsä näköinen, vaaleaihoinen, verevä, lyhytläntä, pyyleväkasvoinen, vilkas ja pikatuumainen.

Löytyisikö Fransista kuvaa tai yhteistä kuvaa Antista ja Fransista?

Antin ja Fransin lapsuudenkoti siis oli Merikarvian kunnan Ylikylän kylässä Yli-Kasan talo, jonka nykyisin omistavat puoliksi Tapani ja Heikki Viikilä.

Antin tullessa 17- vuoden ikään hän oli omilla liikemiestaidoillaan saanut jo kokoon 48 ruplaa. Antin tuleva hyväntekeväisyys ilmeni siinä, että hän lahjoitti ne veljelleen Fransille, joka oli ollut hänen apunaan niitä koottaessa.
Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä