Tämä sivu on tulostettu Merikarvia-seura ry:n internetsivuilta. maanantaina 1.3.2021 klo 11:30Etusivu > Perinnetarinoita ja runoja > Jukka Uusitalon tarinat > Vanhat ihmiset

Vanhat ihmiset

Vanhat ihmiset, rasite kunnalle.
Joitakin aikoja sitten oli uutinen, jonka mukaan moni kunta kärsii rahapulasta, koska kunnan asukkaista on suurin osa vanhoja. Miten on tilanne Merikarvialla?
Isoisäni ”Vanha Jukka” totesi 84 vuotiaana, että hän on jo elänyt 4 vuotta omin lupinensa. Ihmisille on suotu luonnollinen maksimi-ikä 80 vuotta. Mikäli elää vanhemmaksi, elää omin lupinensa. Kun olin lapsi ja nuori, oli Merikarvialla monta vanhaa ihmistä, ainakin minun mielestäni. Esim. Yrjö Lehtonen ( Ooperin Yrjö) hän kuoli 47 vuotiaana. Närsin Urho kuoli 56 vuotiaana. Ojalan Vihtori kuoli 62 vuotiaana. Ojalan Heikki kuoli 66 vuotiaana. Ojalan Kustaa kuoli 70 vuotiaana. Adiel Ranta kuoli 65 vuotiaana. Näitä vanhoja miehiä oli vaikka kuinka paljon. Nykyisin nämä miehet olisivat vielä hyvin nuoria, ainakin jos vertaa heitä moneen nykymerikarvialaiseen mieheen. Lapsuudessani tosi vanha oli Ojalan Altin ja Pentin isoisä Koskinen. Hän oli kuollessaan yli 90 vuotias.
Omin lupinensa eläjiä on Merikarvialla monta naista ja miestä. Yli 90 vuotiasta on sekä naisissa ja miehissä. Miehiä on mm. Saloniuksen Pauli, Lounasvaaran Kauko, Riihiahon Pentti, Muurisen Niilo sekä moni muu. Naisten nimiä ei ole sopivaa mainita, koska naiset haluavat pitää ikänsä salassa. Vähän nuorempia miehiä ovat mm. Mäkivaaran Jorma 89, Lehtosen Lasse 88, Ojalan Altti ja Välimaan Heikki 87, Eskon Erkki 86. Laaksosen Olavi. Tuomisen Lasse ja Mäkisen Jaakko ovat jo tai täyttävät tänä vuonna 85 vuotta. Monta muuta miestä on jo täyttänyt 80 vuotta. Ensi vuonna on meidän 1936 syntyneiden vuoro saavuttaa tuo 80 vuoden rajapyykki. Merikarvian kunnan onneksi olemme hajaantuneet ympäri Suomea emmekä rasita kunnan taloutta. Olemme yhteiskunnalle kuitenkin melkoinen rasite.
Toivotan kaikille omin lupinensa elävälle merikarvialaiselle terveyttä ja jaksamista. Olkaamme ylpeitä Merikarviasta.
Terveisiä Hämeenlinnasta
Jukka Uusitalo
Kirjoittajakin vanhenee, vaikkei uskoisi.

Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä