Tämä sivu on tulostettu Merikarvia-seura ry:n internetsivuilta. tiistaina 6.12.2022 klo 5:42Etusivu > Tarinoita > Jukka Uusitalon tarinat > Infotilaisuus

Infotilaisuus

Laivaseminaari

Olen huomannut, että muutama merikarvialainen on närkästynyt luottamushenkilöiden ja kunnan virkailijoiden laivaseminaarista. On jopa ehdotettu, että kyseinen tilaisuus tulisi järjestää paikkakunnalla.
Koska olen toiminut noin 25 vuotta opettajain kouluttajana ja tänä aikana ollut suunnittelemassa, järjestelemässä ja toteuttamassa kymmeniä kursseja tai laivaseminaareja oman työpaikkani henkilökunnalle ja muille ryhmille, haluan tuoda julki seuraavaa. Kun järjestetään yhden päivän tilaisuus työpaikalla tai omalla paikkakunnalla, voidaan sitä kutsu infotilaisuudeksi. Tavoite on jakaa uutta tietoa, mutta sen syvällisempi käsittely jää pois. Kun taasen järjestetään useamman päivän kurssi tai koulutustilaisuus, on se aina järjestettävä muualla kuin työpaikalla tai omalla paikkakunnalla. Parin päivän koulutustilaisuus on järkevintä järjestää laivaseminaarina, koska se on hinta-laatusuhteeltaan yleensä edullisin. Jos kurssi järjestetään työpaikalla tai omalla paikkakunnalla, on kurssilaisten sitoutuminen koulutukseen hyvin hataraa ja epämääräistä. Työasiat ovat aina pinnalla ja päivän päätyttyä siirtyvät kurssin asiat sivuun ja tilalle tulee kotiasiat ja –työt.
Kurssi haittaa työntekoa ja työnteko kurssia.
Kun mennään esim. johonkin nk. ”Korpihotelliin” tai laivalle, ollaan opittavana olevien asioiden kanssa tekemisissä paitsi päivät myös illat ja jopa yöt. Päivällä esillä olleet asiat ovat keskusteluissa kaiken aikaa esillä, aina iltamyöhään asti ja niiden käsittely on hyvinkin monipuolista ja hedelmällistä. Myös ujoimmat ja hiljaisimmat tuovat ajatuksiaan esille pienissä keskusteluryhmissä, vaikka isossa ryhmässä ei siihen riitä rohkeutta. On sitouduttu hyvin ja kun viihdytään, on motivaatiokin korkealla. Oppiminen vaatii aina hyvää motivaatiota. Väkisin ei opi, tulee vain vihaiseksi.
Jos jokin yritys järjestää henkilöstölleen laivaseminaarin, sitä ei kukaan arvostele, mutta jos se järjestetään kunnan tai valtion työntekijöille tai luottamushenkilöille, on se huono asia.
Hyväksykää hyvät ihmiset myös kunnan virkailijoiden ja luottamushenkilöiden koulutus. Vanha sanonta kuuluu: ”Kateus vie kalatkin vedestä”

Terveisiä Hämeenlinnasta
Jukka Uusitalo
Kirjoittajakin osallistuisi mielellään laivaseminaareihin.

Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä