Tämä sivu on tulostettu Merikarvia-seura ry:n internetsivuilta. tiistaina 6.12.2022 klo 6:16Etusivu > Tarinoita > Jukka Uusitalon tarinat > Lisää veroehdotuksia

Lisää veroehdotuksia

On ehdotettu ja vastustettu mökkiläisiltä perittävää ylimääräistä kiinteistöveroa.
Lisäkiinteistöverossa tulisi kuitenkin huomioida mökin sijainti. Niinpä ehdotankin, että perittäisiin nk. maisemaveroa. Jos mökki sijaitsee esimerkiksi Ourassa ja mökin ikkunasta on kaunis merinäköala ja mökkiläinen voi ihailla kaunista auringonlaskua kesäiltaisin, tulisi lisäveron olla ainakin 500 euroa. Jos mökin ikkunasta näkyy lisäksi naapurin saunaranta ja uimassa käyvät naapurit, tulisi lisäveroa periä vaikkapa 100 euroa. Jos mökin ikkunasta näkyy pelkkää metsää, tyrnipuskia tai muuta pusikkoa, olisi vero jonkin verran pienempi.
Maisemaveron määräisi erillinen maisematoimikunta, johon kuuluisi yksi henkilö kustakin valtuustoryhmästä. Mukana pitäisi tietenkin olla ainakin yksi nainen, mutta naisten määrä tulisi olla vähäinen. Naisethan katselevat maisemia ihan eri tavalla kuin miehet. Naisethan ihastuvat myös rumiin maisemiin.
Tämä veromuoto olisi tietenkin vain alkua laajemmalle lisäverotukselle. Voitaisiin ottaa käyttöön kaikkia koskeva nk. sijaintivero. Mikäli kiinteistö sijaitsee alle 3 kilometrin säteellä kirkosta, olisi lisäveron esimerkiksi 300 euroa. Jos taasen kiinteistö sijaitsee 3 – 5 kilometrin säteellä kirkosta, olisi vero esimerkiksi 150 euroa.
Näin sivukyläläiset vapautuisivat kokonaan lisäverosta. Eihän heillä ole kirkonkylän palveluita lähietäisyydellä.
Nämäkään veroehdotukset tuskin riittävät saattamaan Merikarvian taloutta kuntoon, joten veroprosentti voitaisiin nostaa vaikkapa 25 prosenttiin. Jo riittäisi kunnan rahat, ainakin jonkin aikaa.
Oikein aktiivista äänestysintoa syksyn kunnallisvaaleihin ja terveisiä Hämeenlinnasta.

Jukka Uusitalo
Kirjoittaja ei ole vihreä, punainen eikä musta, mutta harmaata on jo jonkin verran
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä