Tämä sivu on tulostettu Merikarvia-seura ry:n internetsivuilta. tiistaina 6.12.2022 klo 5:58Etusivu > Tarinoita > Jukka Uusitalon tarinat > Olla seilissä

Olla seilissä

Humalatilalle on suomen kielessä monta ilmaisua. Olla humalassa, kännissä, pöhnässä, juovuksissa, tinassa, juhla tuulella, korkin päälle astunut, sivumyötäisessä, alkoholin vaikutuksen alaisena ja olla seilissä. Ilmaisuja on varmaan vielä muitakin.
Olin alkukesällä Seilissä, mutta en ollut humalassa. Olin Nauvossa Seilin saarella. Seuraavassa muutama oppaan kertoma tieto tuosta surullisen kuuluisasta saaresta. Kustaa II Adolf määräsi vuonna 1619, että spitaalia eli lepraa sairastavat on vietävä tuolle saarelle eristykseen. Potilaalla piti olla mukana 20 taaleria ja laudat ruumisarkkua varten. Paluuta ei näin ollut. Saarella oli myös mielisairaita ja vuodesta 1889 aina vuoteen 1962 asti siellä oli vain mielisairaita naisia. Viimeinen spitaalinen kuoli vuonna 1785.
Nykyisin saarella on Turun yliopiston Selkämeren tutkimuslaitoksen kenttäasema.
Spitaaliset keittivät viinaa ja myivät sitä satamaan poikenneille merimiehille. Kaupankäyntiin liittyi erinäisiä toimenpiteitä, koska sairaat eivät saaneet olla tekemisissä terveiden kanssa. Kun laivat sitten tulivat Turkuun, olivat miehet humalassa ja turkulaiset sanoivat heidän olleen Seilissä. Tästä on oppaan kertoman mukaan tullut humalatilaa ilmaiseva sanonta, olla seilissä.
Terveisiä Hämeenlinnasta.
Jukka Uusitalo
Kirjoittaja ei ole humalassa eikä huumeissa vaikka kävikin Seilin saarella

Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä