Tämä sivu on tulostettu Merikarvia-seura ry:n internetsivuilta. torstaina 30.6.2022 klo 6:36Etusivu > Tarinoita > Jukka Uusitalon tarinat > Uittoa Tiinukoskessa

Uittoa Tiinukoskessa

Jukka Uusitalo muistaa, kun Tiinukosken (Kalkuttaan kosken) yläpuolella olevassa joen suvantokohdassa oli sulkupuomi. Paikkaa kutsuttiin ”päästinpoomiksi” ja siinä oli mies vahdissa. Hänen tehtävänä oli tarvittaessa vetää pitkä, tukeista tehty ”poomi” joen poikki estämään tukkien kulun. Kun koskeen syntyi ruuhka, eli suma, huusivat koskessa työskentelevät miehet vahdilla: ”Poomi kii”. Kun ruuhka oli selvitetty, huudettiin: ”Poomi auki”. Österbyn lammissa joki oli jaettu puomilla kahteen osaan, jolloin Hakasalon puoleiselle osalle tukit eivät päässeet. Jukka kertoi myös lukeneensa vanhoja asiapapereita, joiden mukaan hänen isoisänsä vanha Jukka Uusitalo käräjöi Antti Ahlströmiä ja Norrgårdia vastaan tukkiuiton reitistä. Vanha Jukka halusi uiton kulkevan Myllykosken uomassa, kun taasen Ahlström ja Norrgård halusivat sen kulkevan Tiinukosken kautta. Vaikutusvaltaisemmat miehet voittivat kiistan ja niin uitto kulki Tiinukosken kautta.
Kosken alkuperäinen nimi on Tiinukoski ja sitä kutsuttiin yleisesti Kalkuttaan koskeksi. Koskea on ruvettu myöhemmin kutsumaan Holmankoskeksi.
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä