Merikarvian historiaa
Jorma Rinteen Kootut tekoset
Merikarvian museot
Pyt­ty­ma­ka­sii­ni
Kala-astiateollisuus Merikarvialla
Haminaholman historiaa lyhyesti
Merikarvian lasitehtaat
Lehtileikkeitä Ahlströmin sahalta Haminaholmasta
Alma Liljebladin elämää
Pärske, Alakylän kansakoulu
Kyläelämää Satakunnassa sarjassa Krookanlahden tarinoita
Merikarvian Pappilan kylän Paulakankaan mailla - Veikko Heikkilä
Merikarvian kirkot ja Vanha hautausmaa - Lauri Hakosalo
Urheiluseura Trolssin reipas
Antti Ahlströmin kaksoisveli Frans Ahlström
Arvo Mäkelän sota
Etikettejä entisajan kaupoista
Merikarvian ja Siikaisten talot ja asukkaat 1750-56
Porin porvareiden sukujuuria Merikarvialla
Urho Salmen muistelmat
Lauri Hakosalon Vanhoja muistellen
WPK talo valmistuu
Kertomus Merikarvian opettajayhdistyksen toiminnasta 1903-1904
Merikarvian kansakoulujen perustaminen alkaa.
Merikarvian kansakoulujen historia
» Ahlströmin kansakoulu...
» Ylikylän uusi koulu...
» Trolssin kansakoulu
» Tuorilan koulu
» Riispyyn kansakoulu
» Peipun koulu
» Lauttijärven kansakoulu...
» Lankosken koulu
» Lammelan koulu
» Köörtilän koulu
» Kuvaskankaan koulu
» Kasalan ruotsalainen kansakoulu
» Kasalan suomalainen kansakoulu
» Honkajärven kansakoulu
» Alakylän kansakoulu
» Sataman kansakoulu
  Sataman kansakoulun laajempi historia
  Sataman kansakoulu -nuoruuteni yliopisto
  Sataman kansakoulusta opintielle
» Merikarvian yhteiskoulu 1920 - 1970
Kauppaneuvos Antti Ahlström
J.P. Kulosaari: Maan kohoaminen Pohjanlahden rannikolla
Nuorisoseuran historiaa
Postit Merikarvialla
Kirjoituksia Merikarviasta
Suojeluskunta Merikarvialla
Lauttijärven Lukko
Merikarvia-lehti
Väinö Myllyrinne
Ouraluodon historiikki
Merikarvian partiohistoriaa
MEKA TV:n video Krookasta
MEKA TV:n video Lauttijärvestä
Merikarvian historiaa > Sataman kansakoulu > Sataman kansakoulusta opintielle
« Edellinen | Seuraava »

Sataman kansakoulusta opintielle

Sataman kansakoulusta opintielle
Lauri Hakosalo
MOLEN NY TÄÄLLÄ
SATAMAN KANSAKOULUSTA OPIN TIELLE
Varatuomari Jorma Peuraniemi syntyi Rovaniemen maalaiskunnassa 65 vuotta sitten, mutta Merikarviasta ja Sataman kansakoulusta tuli hänen kotinsa ja koulunsa 14 vuodeksi. Jorman äiti Hilkka Peuraniemi tuli vuonna 1942 kansakoulunopettajaksi Sataman kansakouluun sotaleskenä kahden lapsensa Jorman ja Erkin kanssa. Sataman kansakoulu oli perustettu vuonna 1924. Koulu lakkautettiin vuonna 1976, jolloin yli puolet kunnan kouluista lakkautettiin.
Sataman koulusta Jorman koulutie eteni Merikarvian Yhteiskouluun, josta hän sai keskikoulun päästötodistuksen vuonna 1956. Ylioppilaaksi Jorma Peuraniemi kirjoitti Loimaan yhteiskoulusta vuonna 1959 ja sitten alkoi Turun yliopistossa sen oikeustieteellisessä tiedekunnassa oikeustieteen opinnot. Peuraniemi oli vastaperustetun tiedekunnan ensimmäisiä opiskelijoita.

Sataman kansakoulun pihamaa oli Krookan lasten tärkeä kokoontumispaikka myös kouluajan jälkeen 1940 -1960 luvulla. Tuolloinhan vielä ei ollut kotiin kahlitsijaa TV:tä eivätkä lasten vanhemmat myöskään kuljettaneet autoilla lapsiaan harrastusten pariin kuten nykyään paljolti tehdään.
Harrastukset keksittiin itse. Potkupallo oli yksi koulun pihamaan harrastus. Silloin pallopeliin Sataman koululle iltaisin tulivat lähialueen Krookan eli Sataman pojat Rairon Matti, Salmen Pekka, Henrikssonin Heikki, Kulosaaren Jukka-Pekka, Vesenin Ismo, Pentti Kuusinen ja Kalevi Liutala sekä Fageroosin Osmo. Vähän kauempaa Kaaliahteelta saapui Leutosen Teuvo ja Kolsion Jukka sekä Kränin pojat, Hakosalon veljekset ja Alakylästä Venhon Jorma muistelee Jorma Peuraniemi, joka itse halusi ja saikin olla aina maalivahtina. Joskus porukka heitti läheisestä Karin urheiluliikkeestä ostetulla vähän vääntyneellä keihäällä pitkiäkin kaaria. Erittäin hupaisa harrastus Krookkalaisilla ja Kräniläisillä pojlla oli iltaisin ja varsinkin viikonloppuisin ns. pukssota läheisen Haukkakallion lähimaastossa eli nykyisen pururadan maastossa. Alueella oli monta toinen toistaan komeampia korsuja, jossa yövyttiinkin ja keitettiin ja syötiin pollakoita.

Monipuolinen lakimiesura

Valmistuttuaan vuonna 1966 juristiksi Peuraniemi aloitti lakimiesuransa Turun lääninveroviraston toimistopäällikkönä. Varatuomarin arvonimeen vaadittavat käräjäistunnot Jorma Peuraniemi suoritti, kuten Lapin miehelle hyvin sopikin Kemijärven tuomiokunnassa, mutta pääosan tästä tutkinnosta kuitenkin Ulvilan kihlakunnanoikeudessa. Kemijärven aika oli muutoinkin Jormalle merkittävä, sillä hän löysi sieltä tulevan vaimonsa kouluhammaslääkärinä Sallassa toimessa olevan Mirjan. Varatuomari Jorma Peuraniemi siirtyi Porin verotoimistoon, josta tulikin hänelle pitkäaikainen työpaikka.
Varsinaisen elämäntyönsä Peuraniemi suoritti kuitenkin asianajajana Porin oikeusaputoimistossa, jonne hän tuli vuonna 1974 ensin yleiseksi oikeusavustajaksi ja sittemmin nimenmuutoksella julkiseksi oikeusavustajaksi. Vuodesta 1975 lähtien hän toimi Porin oikeusaputoimiston johtajana aina eläkkeelle siirtymiseensä 1.8.2004 saakka.

Isoisä rooli nyt tärkeintä

Jorma avioitui vuonna 1966 Mirjansa kanssa ja heillä on kaksi tytärtä Piia ja Katja. Juuri nyt Jorman silmäterät ovat lastenlapset, kaksi terhakkaa poikaa, jotka pitävät Jormankin uudella tavalla liikkeessä. Niinpä matka Ulvilan kodista usein suuntautuu tyttärien kotiin Saloon ja Turkuun, jossa Jorma saa nauttia isoisän roolistaan. Turussa Peuraniemillä on kakkosasunto, kun tarvetta tulee vähän hakea lisävirkistystä tutusta opiskelukaupungista Suomen Turusta.
Toki vieläkin, kun oikein kovin pyydetään, hän suostuu tekemään joitakin lakimiestehtäviä.
Merikarvialla käynnit ovat jääneet viime vuosina vähemmälle, mutta luokkatovereiden tapaamisiin ja Meripäiville sekä Yrittäjäpäiville hän osallistuu ja silloin palaa hetkeksi muistelemaan opinahjojaan Sataman kansakoulua ja Merikarvian Yhteiskoulua, josta hän sai hyvät eväät maailmalle. Ehkä tapaa myös entisiä asiakkaitaan. Peuraniemi kun kävi hoitamassa pitkään Porin oikeusaputoimiston sivupisteessä virkatehtäviä Merikarvian kunnantalolla.
---------------

tähän valokuva! Sataman koulun pojat vasemmalta lukien Jukka Kolsio, Pekka Salmi ja Jorma Peuraniemi. Pekka Salmi tunnetaan nykyisin laulajana ja Ouraoopperan hylkeenpyytäjän roolistaan. Jukka Kolsio on raumalainen insinööri.

Tähän valokuva! Sataman kansakoulu, jossa Jorma asui äitinsä kanssa oikeassa päädyssä olevassa opettajanasunnossa.

tähän valokuva! Merikarvian yhteiskoulun keskikoulun V-luokka
Jorma Peuraniemi on alimmassa poikarivissä toinen vasemmalta.

Päivitetty 7.3.2016 - Tulostettava versio -
 
 
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä