Toimintaa
MEKA TV:n video Krookasta
MEKA TV:n video Lauttijärvestä
J.P. Kulosaari: Maan kohoaminen Pohjanlahden rannikolla
Merikalastajan sanakirja hanke ja merikalastuksesta
Ko­ti­seu­tuil­lat...
Merikarvia-viikolla vuonna 2016
Merikarvia-viikolla vuonna 2015
Merikarvia-viikolla vuonna 2013
Merikarvia-viikolla vuonna 2012
Merikarvia-viikolla vuonna 1995
Hu­vi­tus­her­ra
» Huvitusherra 2016 on Sirkka Liisa Koivuniemi
» Huvitusherrat kautta aikojen (1995-)
Merikarvian joulu...
Lukuisia hankkeita on tehty menneinä vuosina
Pyt­ty­ma­ka­sii­ni...
Merikarvian museot
Huvitusherra > Yhdistys

Huvitusherra

Huvitusherra on Merikarvia-seuran vuodeksi kerrallaan antama kunnianimi ansioituneelle kotiseututyön tekijälle.

Merikarvian ”Huvitusherra” –titteli on nimetty 1800-1900–lukujen taitteessa vaikuttaneen kansanhauskuuttaja Juho Mäkisalon kansalta saaman nimityksen mukaan. Alkuperäinen ”Huvitus” hauskuutti yksitotista kansaa keksimällä nokkelia kompia ja tekemällä kepposia, jotka kaikki eivät nykyajasta katsottuna olleet kovin fiksujakaan. Mutta hän irrotteli yksitotisia puurtajia arjesta ja antoi ehkä aihetta pohtia asioita toiseltakin kantilta. Asian ei välttämättä tarvinnut olla aivan niin kuin aina oli totuttu ajattelemaan. Ja tässä onkin kehityksen avain.

Huvitus-titteliin tulee suhtautua nimenä huvittuneesti, mutta asiatausta arvonimen myöntämiselle on vakava. Se annetaan ansioituneelle kotiseututyön tekijälle.
Huvitusherran nimitys tapahtuu kerran vuodessa kotiseutujuhlassa.

2011: Musiikkimies ja pelimanni Toivo Viikilä, toimii Länsirannikon pelimanneissa ja viihdyttää pienemmissäkin kokoonpanoissa kun musiikkia tarvitaan.
Länsirannikon pelimannit järjestävät joka vuosi suuren pelimannikonsertin, jossa on soittajia kautta Suomen. Soittavat myös juhannusaatona Merikarvian torilla mihin paikalliset asukkaat ja mökkeilijät kerääntyvät sankoin joukoin kuulemaan ja ostamaan samalla juhannuksen tuoreet eväät.
2012: Antti Esko. Hän on kolmannen polven puuastiantekijä, joka muutti Raumalle satama-alalle vuonna 1961 puuastia-alan hiipuessa. Hän säilytti kuitenkin sisaruksineen alan koneet ja kaluston, jotka he antoivat vuonna 2008 Pyttymuseoon. Antti Eskon asiantuntemuksella koneet saatiin sijoitettua museoon todenmukaisesti, ja hänen tietonsa ja käytännön taitonsa olivat tärkeässä osassa museota perustettaessa.
Merikarviaseuran viiri sai aiheensa puuastioista ja kiviaidoista.
2013: Pertti Kangas. Monipuolinen esiintyvä taiteilija, imitaattori, näyttelijä, laulaja, taidemaalari. Kiintymys kotiseutuun on pitänyt miehen Merikarvialla ja merikarvialaisena.
2014: Jorma Peltoniemi.
Perusmerikarvialainen. Paikkakunnan nykyiset ja menneet tapahtumat ja henkilöt vahvasti muistissa. Juttuja riittää kerrottavaksi. Kuulijoina Liisa Manninen ja Laila Santamäki. Lauluesityksistä jää mieleen päällimmäiseksi "Rentukkaojan Aatu".
2015: Jouko Ilvonen.
Kirjastonhoitaja. Kulttuuripersoona, joka on järjestänyt tapahtumia ja esityksiä kirjastossa, Krookan merirantalavalla ja "Vanhassa savussa". On hankkinut paikalle valtakunnan huippuesiintyjiä, musiikkia, teatteria, taidenäyttelyitä ja installaatioita.
Päivitetty 20.2.2016 - Tulostettava versio -
 
 
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä